Proiectul ASF care ar putea destabiliza piața RCA. UNSAR: „Trebuie eliminate potențialele efecte negative asupra consumatorilor”

Proiectul ASF care ar putea destabiliza piața RCA. UNSAR: „Trebuie eliminate potențialele efecte negative asupra consumatorilor
Publicat: 28/03/2018, 18:33
Actualizat: 29/03/2018, 09:52

„Referitor la realizarea de către ASF a unui proiect de constituire a corpului de constatatori de daună independenți, solicităm Președintelui ASF să manifeste diligență și rigoare în elaborarea acestei reglementări, pentru a elimina potențiale efecte negative asupra consumatorilor”,

UNSAR atrage atenția ASF că „primele de asigurare auto pot crește semnificativ atât din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar și a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare”. Iar costurile „vor fi suportate de toți posesorii de vehicule din România (aproximativ 7 milioane de cetățeni), nu doar de către păgubiți (aproximativ 300.000 persoane în medie anual)”, atenționează reprezentanții companiilor de asigurare.

„UNSAR atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă emiterea unor reglementări fără o perioadă suficient de lungă pentru dezbatere – care să permită elaborarea unor opinii bine documentate – și fără realizarea în prealabil a unui studiu de impact. Acest lucru devine cu atât mai important cu cât această reglementare poate avea efecte negative pentru cei șapte milioane de posesori de vehicule din România”, spun reprezentanții Uniunii.

Reprezentanții UNSAR susțin că nu resping îmbunătățirea cadrului de reglementare a constatărilor de daune externe, însă „realizarea unui corp de constatatori poate duce la dezechilibre pe piața de asigurări RCA, iar impactul va fi negative în rândul deținătorilor de autovehicule”.

„UNSAR consideră că legislația națională ar trebui să țină cont atât de experiența europeană în acest domeniu, care arată că o autoreglementare a pieței este soluția optimă, cu beneficii pentru toate părțile implicate, cât și de provocările noilor reglementări europene, care vor intra în vigoare în acest an”, se arată în comunicat

„Un astfel de corp de constatatori are potențialul de a provoca prejudicii majore atât asiguraților, cât și păgubiților și mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare și evaluare a daunelor – o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creșterii costurilor aferente regularizării daunelor”, au precizat reprezentanții UNSAR.

UNSAR își dorește transparență și clarificări publice privind membrii, statutul și obiectivele din partea tuturor celor implicați în dezbaterea acestui proiect.

„Reamintim faptul că înaintea propunerii de elaborare a unui proiect care vizează constituirea unui astfel de corp de constatori, ideea a fost promovată preponderent de către Asociația Service-urilor Independente (ASSAI). Considerăm vital ca, pentru îndeplinirea scopului implicit al acestui proiect, de creștere a gradului de protecție a consumatorului, atât ASSAI, cât și toate celelate asociații implicate încă în dezbaterea acestui proiect să manifeste transparență și să aducă clarificări publice privind membrii, statutul și obiectivele lor”, se arată în comunicat.

„Mai mult, un proiect de lege în acest sens (CEETAR) a fost respins în anul 2015 de Senatul României, comisiile avizatoare din Camera Deputaților, având de asemenea punct de vedere negativ de la Guvern și de la Consiliul Concurenței, unul dintre oponenții vocali ai acestui proiect, la acea vreme fiind și Autoritatea de Supraveghere Financiară”, spune UNSAR.

Totodată, uniunea își exprimă deschiderea la dialog cu toate părțile implicate și disponibilitatea de a pune la dispoziție expertiza tehnică a membrilor săi, astfel încât să fie realizat un cadru de reglementare optim, cu beneficii în primul rând pentru consumatori.

„Ne exprimăm încrederea că președintele Autorității de Supraveghere Financiară va rămâne garantul unui dialog constructiv caraterizat prin echidistanță, în folosul pieței și al consumatorilor, și nu va permite elaborarea unor reglementări în grabă, fără studii de impact și fără o integrare corectă a opiniilor specialiștilor în domeniu, în interesul consumatorilor de asigurare RCA”, precizează reprezentanții UNSAR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Aerostar şi Lockheed Martin deschid primul centru de mentenanţă HIMARS din Europa, la Bacău
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Dezvăluire BOMBĂ despre Traian Băsescu. Ce a făcut fostul președinte al României
Apare o nouă televiziune. Va fi un festival de filme și divertisment
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
De ce nu este bine să aduni scoicile de pe plajă
×